Het geheim van Phil Mickelson

Word jij links ook beter dan rechts?

Phil MickelsonAls fans hem vragen om een handtekening, dan zet hij die krabbel met rechts. Golfen doet hij echter linkszijdig, en met zijn linkerswing draait hij al jarenlang mee in de absolute wereldtop – zo ook tijdens de British Open, waar hij recentelijk zegevierde. Dat Phil Mickelson rechts dominant is maar linkszijdig golft, wordt veelal afgedaan als een eigenaardigheid, een curieuze uitzondering die de regel bevestigt dat rechtshandige mensen rechtszijdig moeten golfen (en linkshandige mensen linkszijdig). Maar zou het niet zo kunnen zijn dat achter Phil Mickelsons verhaal een waarheid schuilt die de golfwereld op zijn kop kan zetten…? 

Open-minded

Reinoud Eleveld, medegrondlegger van de ‘Iron Shirt of Golf’, herinnert zich nog levendig hoe zijn samenwerking met golfpro Peter Ackerley begon: ‘Toen we voor de eerste keer samen op de driving range stonden, gaf Peter mij een rechter ijzer zesje. Het was dat ik zo verstandig was om na tien minuten te informeren of ik nu kon switchen naar mijn linkerstok – en dat Peter zo open-minded was dat hij daarin meeging – maar anders had ik nooit ervaren wat ik nu, na zes jaar tweezijdig trainen, aan het ervaren ben. Hoewel ik wist dat tweezijdig trainen mijn groei als golfer ten goede zou komen – omdat ik blessurevrij zou blijven, oefenen nooit saai zou gaan vinden en efficiënter zou leren – ben ik echt verrast door de stormachtige ontwikkeling van mijn linkerswing.’

Meer afstand

Eleveld: ‘Ik ben, voor alle duidelijkheid, stijf rechts. Maar terwijl ik me, als ik rechtszijdig golf, gewoon een goeie amateur voel, een man van 57 die nu zes jaar traint, heb ik het idee dat ik links zó’n volwassen swing ontwikkel, dat het een kwestie van tijd is voordat ik mee kan doen met de állerbesten. Mijn linkerswing is stabieler, heeft een voller balcontact en creëert meer afstand dan mijn rechterslag. Als ik aan een wedstrijd meedoe, dan vul ik mijn tas met overwegend linkerclubs. En als ik al zo gek was om maar aan één kant te willen trainen, dan zou ik zeker kiezen voor links. Ik merk gewoon aan alles dat er linkszijdig meer in het vat zit dan rechts – en dat Peter mij zes jaar geleden doodleuk een rechterclubje aanbood (zoals alle pro’s bij hun rechtshandige leerlingen doen…) vind ik almaar absurder.’

Duwen en trekken

‘Want ook al laat je de theorie van het tweezijdig trainen buiten beschouwing, ook al neem je alleen de biomechanica van een eenzijdig ontwikkelde golfswing als uitgangspunt – ook dan is er maar één conclusie mogelijk: om als rechts dominante golfer het maximale uit je lichaam te halen, moet je een linkerswing ontwikkelen. Ben je rechtshandig en golf je ‘dus’ rechtszijdig, dan ontwikkel je namelijk, vrijwel vanzelf, een zogenaamde ‘duwende swing’: je dominante (rechter)arm duwt de club door de bal heen. Maak je echter een linkerswing, dan zul je het clubhoofd, in plaats van te duwen, door de bal heen trekken! Wat hiervan het voordeel is? Dat je nu de trekkracht van je rechterarm en -schouder ten volle benut, waardoor je veel verder kunt slaan dan met je (duwende) rechterslag.’

Vruchten plukken

Met andere woorden: áls je al besluit om eenzijdig te blijven trainen, wees dan zo verstandig om als de bliksem te switchen naar links! En dat is precies wat Mickelson deed, toen hij met golfen begon: op de driving range spiegelde hij zijn rechtshandige vader en ontwikkelde zo een linkerswing. En tot op de dag van vandaag plukt hij daar de vruchten van.

Hoe en waarom je jouw tijd op de driving range gezonder, leuker én effectiever kunt benutten door rechts- én linkshandig te oefenen, lees je in de 25 pagina’s van het mini e-book ‘Twaalf redenen om tweezijdig te trainen’. Meld je hieronder aan en ontvang het e-book gratis.

{loadposition nieuwsbrief1}

Aan de slag met tweezijdig trainen? Neem contact op met een ‘Iron Shirt of Golf’-gecertificeerd golfpro bij jou in de buurt en boek een lesje!

Overzicht ISoG-pro’s