BLOG

TRUE PRACTICE FUNDAMENTALS

Je nieuwe swing sneller stabiel

‘Grrrrr, het is zó frustrerend!! Ik wéét gewoon wat er anders moet, maar ik krijg het er maar niet in en val dus telkens terug in m’n oude beweging…’

Afgelopen maandagavond had mijn trainingsmaatje Fer er schoon genoeg van:

‘Al die maandagavonden dat we hier staan te trainen, Reinoud – het lijkt wel alsof het geen zin heeft! Sta ik die ballen hier weer alle kanten op te slaan – ik word er gewoon moedeloos van.’

Ik had Fer het afgelopen uur zien worstelen. In het begin ging het best aardig, maar hoe langer hij bezig was, hoe slechter het ging – en hoe meer hij de neiging had om snel weer een nieuwe bal te slaan.
En weer.
En weer.
En weer.
Al snel had Fer, met alle respect, als een malle ballen staan slaan – en het zal je niet verbazen dat het er daarmee niet beter op werd. Totdat hij het niet meer kon verdragen en hij zijn frustratie moest uiten (zie boven).

Een training die wérkt

Voorzichtig vroeg ik: ‘Hoe zou het voor je zijn, Fer, als je tussen je lessen door wél succesvol zelfstandig kon trainen? Als je zodanig kon oefenen dat wat je geleerd ook echt beklijft? Dat het trainen wérkt?’

‘Ja dat is natuurlijk mijn droom! Dan zou ik nu al single-handicapper zijn, dat meen ik serieus. Maar de vraag is: hoe doe ik dat?’

Fer keek me bijna wanhopig aan: ‘Ik snap namelijk echt wel dat oefenen belangrijk is – daarom sta ik hier ook – maar op een dag als vandaag voelt het alsof ik maar wat sta te doen. Ja, oefenen voelt dan zinloos, saai en als iets dat ik niet kan.’

Zijn wanhoop ging over in boosheid: ‘Sta ik hier dom ballen te slaan, netjes volgens het schema dat ik heb geleerd, van P naar driver, maar het voelt stupide! Soms vraag ik me echt af of ik mijn fouten tijdens het trainen niet erger maak in plaats van minder.’

Twijfelend vervolgde hij: ‘Ik snap het gewoon niet, want ik les toch regelmatig… En je kent mijn pro, dat is echt een goeie, aan zijn instructies kan het niet liggen!’ 

Golfles versus trainingsles

Voorzichtig reageerde ik: ‘Ja en nee Fer. Ik geloof onmiddellijk dat je goed les krijgt over de swing, over WAT je het beste kunt trainen. In de lessen van je pro ontbreken echter instructies over HOE je het beste kunt trainen, over hoe je zijn instructies het beste zelfstandig kunt inslijpen, kunt laten beklijven. Je krijgt wel golfles van hem, maar geen trainingsles. En als je er dan alleen voor staat, zoals nu, ben je daar de dupe van.’

Fer keek nadenkend voor zich uit: ‘Interessant, het verschil tussen golfles en trainingsles. Eerlijk gezegd zou ik niet eens weten wat ik me daarbij moet voorstellen, trainingsles! Wat valt er nou aan trainen te leren? Maar haha, ik snap het: dat is natuurlijk precies mijn probleem…’

Hij vervolgde: ‘Grappig, zo heb ik trainen nog nooit bekeken. Dat het net als mijn swing – of wat dan ook in het leven – een vaardigheid is die ik kan leren.’ Ik zag Fers gezicht weer betrekken: ‘En dat ik mijn tijd op de range hier verspil, zo lang ik die vaardigheid niet beheers…’

‘Verspillen is een groot woord,’ stelde ik Fer gerust. ‘Met dat domweg ballen slaan ben je echt wel ergens gekomen – wat is je handicap nu? 18 toch?’ Fer knikte. ‘Dat gezegd hebbende: met deze strategie – of het gebrek daaraan – maak je het jezelf wel onnodig moeilijk. En je loopt nu inderdaad aan tegen de grenzen ervan.’

‘Ik vrees dat ik tegen die grenzen al heel lang geleden ben aangelopen!’ grijnsde Fer. ‘Ik ben echt wel moe, letterlijk en figuurlijk, van dat eindeloos ballen slaan en toe aan een nieuwe strategie – en word al vrolijk van het idee dat die überhaupt bestaat! Kun je me daar misschien iets meer over vertellen? Ik ben één en al oor!’

True Practice Fundamentals

‘Stap 1 is simpel: stop met domweg ballen slaan Fer! Misschien val ik in herhaling, maar het is zó belangrijk dat je dit echt begrijpt en daar ook naar gaat handelen. Als ik je zo bezig zie is het precies zoals je zegt: je staat maar wat te doen en slijpt je fouten eerder méér in dan dat je ze minder maakt.’

‘Die boodschap is overgekomen, Reinoud, maak je maar geen zorgen!’ lachte Fer. ‘Maar wat moet ik dan WEL doen om m’n tijd op de driving range beter te benutten?’

‘Als je golfmaat sinds lengte van dagen heb ik altijd gevonden dat ik me niet met je golf moest bemoeien en je niet ongevraagd moest aansporen tot Iron Shirt of Golf. Maar nu je ernaar vraagt is het antwoord simpel: ga bij ons op trainingsles! Mijn team en ik hebben daar een online training voor ontwikkeld: True Practice Fundamentals heet-ie, over de kunst van SUPER-EFFECTIEF oefenen.’

‘Klinkt op zich interessant, maar Reinoud, als ik eerlijk ben, dan geloof ik daar niet zo in, online leren golfen.’

‘In online leren golfen geloof ik ook niet, Fer. Waar ik wel in geloof: in online leren trainen. De True Practice Fundamentals – tijdloze trainingsprincipes waarmee je je tijd op de driving range veel effectiever maakt – gelden voor iedereen en kun je heel goed leren toepassen op basis van geschreven teksten, mp3’s en instructievideo’s.’

Ik vervolgde: ‘Het werkt misschien nog wel beter, want als ik jou nu zou vertellen wat we je in die online training allemaal zullen leren, dan ben je het grootste deel morgen weer vergeten. Het online materiaal daarentegen kun je altijd weer even teruglezen, terugkijken en terugluisteren, waar en wanneer je maar wilt!’

‘En toch… Ik volg al winterlessen bij mijn pro, om nou ook nog geld uit te geven aan zo’n online training…’

‘Het is alleen maar goed dat je al lest bij een pro. De online training is juist bedoeld als een aanvulling op die lessen. Het is zoals ik al eerder zei: terwijl je van je pro leert WAT je deze winter het beste kunt veranderen aan je swing, daar leer je in de online training HOE je zijn of haar instructies ook echt effectief inslijpt. Ik zou het eerder omdraaien: de online training niet kopen, dat is pas weggegooid geld!’

‘Ik snap wat je zegt: door de online training te volgen ga ik veel meer hebben aan de lessen bij m’n pro, omdat ik zijn instructies dan veel sneller inslijp. Oké, je hebt me: waar vind ik meer informatie en kan ik me aanmelden?’

Online training 

‘Da’s logisch: op onze website. En voor alle duidelijkheid: je investering bedraagt slechts 97 euro, nog niet eens de prijs van twee uurtjes les bij een pro! Plus: mocht het toch niet voor je werken, zo’n online training, en je laat dat binnen 30 dagen aan ons weten, dan krijg je je geld terug. Je kunt je hier echt geen buil aan vallen!’

‘Haha die Reinoud, dat je mij ooit nog eens zo’n online training van je zou slijten, wie had dat gedacht, eigenwijs als ik ben! En eerlijk gezegd: als het waar is wat je zegt, dan had ik het veel eerder moeten doen. Want hoe fijn zou het zijn als m’n trainingstijd deze winter inderdaad leuker en zinvoller wordt en ik komend voorjaar eindelijk kan vertrouwen op m’n nieuwe swing!’