…lang leve de intensiteit!

Mijn hele leven lang heb ik overal ter wereld trainingen gevolgd. En overal waar ik ook echt iets léérde, was het niet gezellig. Daarmee bedoel ik met nadruk niet dat het ongezellig was. Integendeel! Het was méér dan gezellig. Het was intens.

Van 5 t/m 12 februari zat ik met een mooie groep in het Spaanse Islantilla voor de jaarlijkse ISoG Wintertraining. Aan het begin van zo’n trainingsweek is één van de eerste dingen die ik de deelnemers altijd vertel dat het ‘niet de bedoeling is dat het gezellig wordt.’ De meesten fronsen hun wenkbrauwen dan en grinniken ongemakkelijk. Enerzijds hopen ze dat ik een grap maak (want als ik het niet grappig bedoel ‘dan is hij gek en wordt dit een lange week’), anderzijds ook weer niet (want als het wel een grap is ‘dan heeft-ie geen gevoel voor humor en wordt het óók een lange week’). Dat laatste – geen gevoel voor humor – laat ik mij echter niet graag verwijten (in ieder geval niet in dit geval, want ik meen het bloedserieus!) en wat dat eerste betreft – of ik gek ben of niet – wel, lees rustig verder en oordeel zelf.

Hotbed

Ik behandel mijn leerlingen zoals ik zelf graag behandeld zou worden – ik geef ze de gelegenheid om maximaal te leren. Of het nou een eendaagse clinic met een klein groepje golfers is of een achtdaagse training met vijftig man, ik wil een ‘hotbed’ creëren. Een hotbed – de term is afkomstig uit Daniel Coyle’s ‘The Talent Code’, een lezenswaardig boekje! – is een omgeving die in álle opzichten groei & ontwikkeling bevordert en een vruchtbare voedingsbodem voor vliegensvlug vooruitgaan vormt. En elke training weer word ik gesterkt in mijn overtuiging: gezelligheid hoort niet bij een hotbed, terwijl intensiteit een absolute voorwaarde is.

Gezelligheid versus intensiteit

Gezelligheid is namelijk gericht op het zo aangenaam mogelijk met elkaar doorbrengen van de tijd. Praten over het weer, je vorige vakantie of de nieuwe camper – het is een vorm van tijdverdrijf. En daar is op zich niets mis mee, maar je zult met me eens zijn: je wordt er geen betere golfer van. Intensiteit daarentegen betekent dat je alles wat je in je hebt richt op dat wat je wilt leren en aan niets anders denkt en nergens anders mee bezig bent. Na veertig jaar trainingen volgen en geven is het wat mij betreft boven elke twijfel verheven dat mensen in deze staat van zijn het grootste effect van een training ondervinden c.q. de meeste en snelste vooruitgang boeken.

3 sleutels tot intensiteit

Tijdens de trainingen die ik verzorg, zorg ik er daarom samen met mijn ‘Iron Shirt of Golf’-pro’s voor dat je er helemaal in opgaat: je ademt, drinkt, droomt, leeft, ja, je bént golf! Hoe we dat voor elkaar krijgen? Bijvoorbeeld door een goed gevuld & strak programma aan te bieden. ‘s Ochtends om 07.30 uur starten we met een warming up, ‘s avonds om 22.30 uur eindigt het avondprogramma – en ja, zelfs tijdens het rustuur na de lunch krijg je golf-gerelateerde opdrachten mee naar bed! Verder dienen alle gesprekken golf-gerelateerd te zijn (dus hoor ik je over je camper praten, dan grijp ik in…!) en ook niet onbelangrijk: ik stimuleer de deelnemers om weinig alcohol te drinken. Zo is water tijdens de maaltijden inbegrepen in de prijs en zijn de dagen zo goed gevuld, dat iedereen na het avondprogramma lekker naar bed wil en niet aan de bar blijft hangen.

Gezelliger dan gezellig

Te serieus? Ongezellig? Ja, voor golfers die naar eigen zeggen niet beter hoeven te worden omdat zij golfen (dit is geen toeval…) ‘voor de gezelligheid’. Maar heb je wél een brandend verlangen om te groeien als golfer, dan ben je in zo’n ‘hotbed’ 100% zeker op je plek. Want de hele dag bezig zijn met golf en door mensen omringd worden die daar ook voor gekozen hebben – iets mooiers is er dan bijna niet! En wat, o ironie, zal blijken? Dat het je veel gelukkiger maakt en dat het ook veel prettiger is dan ‘gewone’ gezelligheid. De winnaar van de slotwedstrijd van de vorige Wintertraining verwoordde dat in zijn speech heel mooi: ‘Het voelt alsof ik er deze week 30 vrienden heb bijgekregen.’ Logisch, want terwijl gezelligheid vaak aan de oppervlakte blijft, ontstaat door intensiteit verbinding.

Dus heb je werkelijk interesse om (veel) beter te worden, zorg dan dat je af en toe terechtkomt in zo’n hotbed & overstijg de gezelligheid door intensiteit te omarmen!

Een overzicht van alle één- en meerdaagse ISoG-trainingen

Reinoud Eleveld

Tot zover, hartelijke groet,

Reinoud Eleveld

Sluit Menu
×

Winkelmand