Gratis e-book over 12 bewegingen van de basisswing

Hoe je als volwassene net zo snel kunt leren als een kind

Ebook 12 bewegingen

“Hoe ouder je wordt, hoe langzamer je leert.” Iedereen lijkt het erover eens, maar… niets is minder waar! Wat wél waar is: dat volwassenen anders leren dan kinderen. Dus krijg je als volwassene les op dezelfde manier als een kind, ja, dan zul je inderdaad zien dat je langzamer vooruitgaat. Maar krijg je instructies en train je op een manier die aansluit bij je leeftijd en hoe je hersenen werken, dan kun je nét zo snel vooruitgaan als de jeugd.

Zelfvervullende voorspelling

In november kreeg ik een mail van Kees (dit is niet zijn echte naam). Hij had zich eerder ingeschreven voor onze Wintertraining (een 8-daagse training in Spanje) en meldde mijn team het volgende:

“Het spijt mij jullie te moeten berichten dat ik bij nader inzien meen te moeten afhaken. Alles overwegende, ben ik tot de slotsom gekomen dat de Wintertraining voor mij te hoog gegrepen is. Dat heeft alles te maken met een onbalans tussen mijn ambities en mijn golfcapaciteiten die op deze leeftijd nu eenmaal weinig perspectief meer bieden. Pakweg 25 jaar jonger zou ik zonder aarzeling mijn aanmelding hebben doorgezet.”

Het deed me pijn Kees’ bericht te lezen. Wat hij verwoordde, is precies wat mijn team en ik in de golfwereld willen veranderen: het hardnekkige idee dat je op een zekere leeftijd niet meer vooruit zou kunnen gaan, sterker nog, slechts slechter kunt worden.

Dat. Is. Niet. Waar. Ook niet als je, zoals Kees, 76 bent.

Mijn team heeft nog een poging gedaan om Kees’ gedachten te veranderen, maar zijn besluit stond vast: hij is er niet bij in Spanje. En zo wordt zijn overtuiging – dat hij op zijn leeftijd toch niet meer beter kan worden – een ‘zelfvervullende voorspelling’: omdat hij gelooft wat hij zegt, handelt hij daarnaar en komt zijn voorspelling uit. Maar dat betekent natuurlijk niet dat Kees ook écht gelijk heeft.

Leren via kopiëren versus leren via begrip

Kinderen leren gemakkelijk, omdat ze leren via kopiëren. Ze hoeven maar naar een golfswing te kijken om de bijbehorende neuronen in hun brein met elkaar te verbinden en de beweging te imiteren. Dit kopiërend vermogen neemt af naarmate we ouder worden en als we 28 zijn, zijn we het vrijwel helemaal kwijt. Vanaf dan gaat leren dus niet meer ‘als vanzelf’. Maar dat betekent met nadruk niet dat we niet net zo effectief en snel zouden kunnen leren! Want: de manier waarop we leren verandert slechts. In plaats van leren via kopiëren krijgt ons brein een nieuw vermogen: leren via begrip.

Ben je ouder dan 28 (bijvoorbeeld 76 jaar, zoals Kees), dan kun je dus nog steeds snel vooruitgaan, maar alleen als je BEGRIJPT wat je moet doen, hoe en waarom. En dát is nou precies het probleem waar Kees en met hem vele golfers tegenaan lopen: weinig golfpro’s weten dit en passen hun lessen erop aan.

Als ik op een driving range sta zie ik de gekste dingen gebeuren: pro’s die dingen voordoen, die hun leerlingen vastpakken en in de juiste positie kneden, die instrueren in termen van ‘een beetje meer dit’ en ‘een beetje meer dat’ – het heeft allemaal zo weinig zin want het draagt zo weinig bij aan het begrip van de leerling!

Het is dus geen wonder dat Kees de hoop verloren heeft dat-ie nog beter kan worden: overal om zich heen ziet hij mensen stagneren. Niet omdat dat onvermijdelijk is, maar omdat de gemiddelde golfer les krijgt op een manier die onvoldoende past bij zijn of haar leeftijd.

Tijdelijk gratis: e-book over de 12 bewegingen van de basisswing

Ebook 12 bewegingen

Over precies dit thema heb ik deze winter een aantal Masterclasses verzorgd. De deelnemers werkten een hele dag aan hun begrip van de golfswing. Wat ze daartoe onder meer leerden: uit welke 12 bewegingen een basisswing is opgebouwd.

Geen tip of trick of quick fix dus, maar een compleet swing-concept, waardoor hun ‘swing-bewustzijn’ explosief kon groeien. Dit gegroeide begrip is iets waar zij de hele winter op voort kunnen bouwen, zodat hun swing, als het voorjaar weer aanbreekt, klaar is voor een succesvol seizoen. 

Wil jij dat ook? Schrijf je hieronder in voor het gratis e-book over de 12 bewegingen waaruit een basisswing bestaat (19 pagina’s, inclusief afbeeldingen).

Meeuwis, handicap 15.8, over de 12 bewegingen: “Ik kan nu veel gerichter werken aan mijn swing. Als ik terugkijk naar de manier waarop ik vroeger leste en trainde, dan heb ik al die tijd maar wat aan zitten rommelen. Pro’s hebben me wel gezegd ‘je moet een beetje dit’ of ‘je moet een beetje dat’, maar wat is dan dat ‘beetje’ en waarom moet ik dat doen? Nu weet en begrijp ik echt wat de bedoeling is en dat heeft zo veel voordelen, dat ik dit iedereen aanraad.”

Het e-book is onderdeel van onze “Flow-Formule Online Training” (voorheen “Golfgeheimen Online Trainingsprogramma 1”, t.w.v. 197 euro) en is nu tijdelijk gratis te downloaden.

{loadposition nieuwsbrief56}

Sluit Menu
×

Winkelmand